El projecte FURNISH XKIC, desenvolupat per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), Elisava, Carnet, i els Ajuntaments de Barcelona i Milà, impulsat per l’EIT, i realitzat a l’Escola Entença i a l’Escola Antoni Brusí és un dels 50 finalistes dels Premis New European Bauhaus (NEB) 2024. D’una selecció de més de 530 propostes, s’han escollit un total de 50 projectes per la seva qualitat, alineació amb els valors i principis de NEB, i potencial per promoure la bellesa, la sostenibilitat i la inclusió social.

La iniciativa del New European Bauhaus serveix com a plataforma creativa i interdisciplinària que connecta el Pacte Verd Europeu amb els nostres espais vitals i experiències. Els premis tenen com a objectiu reconèixer i recompensar projectes existents així com conceptes desenvolupats per joves individuals. Aquests projectes i conceptes demostren que les solucions sostenibles defensades pel Pacte Verd Europeu també poden encarnar la inclusió i l’atractiu estètic, enriquint la vida quotidiana de les persones amb experiències de gran qualitat.

La votació pública en línia està oberta fins al 27 de març de 2024, a les 18:00 CET.

Per participar en la votació segueix aquests passos:

  • Registra’t proporcionant la teva adreça de correu electrònic en aquesta pàgina a la secció: Participa en la votació pública.
  • Comprova la teva safata d’entrada per a un correu electrònic de confirmació i fes clic a l’enllaç proporcionat per verificar el teu registre.
  • Una vegada verificat, accedeix a la plataforma de votació i selecciona “FURNISH XKIC 2021” a la categoria STRAND A – NEB Champions.
  • Finalment, tria un projecte addicional de STRAND B per completar el teu procés de votació.

Els guanyadors s’ anunciarán el 12 d’abril, a la Cerimònia de lliurament de premis dels Premis del New European Bauhaus, que tindrà lloc durant el New European Bauhaus Festival 2024, a Brussel·les (del 9 al 14 d’abril).

FURNISH ha creat espais més segurs i dinàmics davant les escoles de Barcelona com a part del projecte “Protegim les escoles” impulsat per l’Ajuntament. El seu objectiu principal era promoure l’ús d’aquestes àrees i millorar la cohesió comunitària introduïnt elements innovadors de disseny urbà desenvolupats a través d’un procés de co-creació col·laboratiu. Aquests prototips es van implementar en dues escoles diferents durant un període de proves de dues setmanes, on els ciutadans els van gaudir i van donar el seu feedback.

FURNISH va millorar i protegir les àrees que envolten les escoles mitjançant la implementació de prototips innovadors de disseny urbà creats en un procés de co-creació col·laboratiu. L’objectiu principal era establir espais segurs i atractius pals grups vulnerables d’infants. Un altre objectiu era introduir prototips interactius que fomentessin l’ús prolongat d’aquestes àrees, funcionant com a espais de transició que connecten de manera creativa els entorns urbans i escolars. Els espais estaven dissenyats per promoure estades més llargues tant abans com després de l’horari escolar, ampliant l’experiència de l’aula i del pati, involucrant els nens en jocs, activitats físiques i d’aprenentatge. Els espais també van fomentar les connexions comunitàries entre els pares i els veïns, promovent la interacció social entre diferents grups d’edat.

L’últim objectiu era augmentar la consciència comunitària involucrant els ciutadans en tot el procés de co-creació dels prototips. Aquest enfocament inclusiu va garantir que els espais públics resultants reflectissin les necessitats específiques de la comunitat local. Per reduir l’impacte ambiental, el projecte també va incorporar materials reciclables.

Es van dissenyar dos prototips diferents per estudiants universitaris, testejats durant dues setmanes davant de dues escoles a Barcelona. Eren el NEW NIU, situat a l’Escola Entença i dissenyat per IAAC (estudiants del Master in Advanced Ecological Buildings & Biocities i l’equip de Valldaura Labs), i el RAW, situat a l’Escola Antoni Brusí i dissenyat per l’Escola Elisava.

El documental “Protegim les Escoles”, produït per l’IAAC i seleccionat al Festival Barq, estarà disponible en els pròxims dies a Filmin.